Het onderwijs
Nederlands als tweede taal
De school richt zich met name op NT2-onderwijs voor nieuwkomers, maar we hebben ook steeds meer (ver)gevorderde leerlingen. Met hen werken we aan uitstroom naar regulier onderwijs. Het onderwijsaanbod wordt afgestemd op de specifieke situatie waarin de leerlingen zich bevinden. De tijd die per week aan een vak wordt besteed is bijvoorbeeld afhankelijk van hoelang een leerling in Nederland is en in welke leerroute een leerling geplaatst is. Zo krijgen startende leerlingen bijvoorbeeld geen Engels, maar extra veel Nederlands.
Doelgroep
Onze school voor onderwijs aan anderstaligen tussen 13 en 18 jaar oud werd in 1995 opgericht op het terrein van het asielzoekerscentrum in Dronten. Inmiddels is de school uitgebreid en uitgegroeid tot een volwaardige internationale schakelklas. De ISK wordt bezocht door leerlingen uit verschillende landen die met (een deel van) hun gezin op het AZC te Dronten wonen, maar ook door alleenstaande minderjarige vreemdelingen en statushouders (AMV’s en AMS’en). Zij kunnen woonachtig zijn op het AZC, maar ook in een kleinschalige woonvoorziening van het Centraal Orgaan Asielzoekers in Kampen. Tevens zijn er leerlingen die met hun gezin in een reguliere woning in Kampen of Dronten wonen, maar het Nederlands nog niet voldoende beheersen en daarom nog geen regulier onderwijs kunnen volgen. Ook zij kunnen NT2-onderwijs volgen op onze school.
Onderwijsaanbod
In het NT2-onderwijs is er aandacht voor lezen (recreatief lezen, leeskilometers maken), begrijpend lezen, woordenschat, grammatica, schrijf-, spreek- en luistervaardigheid. Daarnaast besteden we op onze school veel tijd aan rekenen/wiskunde en Engels. Andere vakken die we aanbieden zijn: KNS (Kennis van de Nederlandse Samenleving), studievaardigheden, ICT, sport, beeldende vorming en drama.
We hebben mentoruren en toetsen de leerlingen onder meer via methodegebonden toetsen, TOA-toetsen voor NT2, opdrachten tijdens de projectweken, eindgesprekken en presentaties.
Uitstroom
Wij werken met startgroepen die overgaan in doorstroomgroepen, totdat ze ten slotte kunnen uitstromen naar het reguliere onderwijs. Wij houden voorlichtingsmiddagen voor de leerlingen die vanuit de ISK door willen gaan naar het reguliere onderwijs. Welke school geschikt is hangt af van de leeftijd en het niveau van de leerling. We begeleiden dit uitstroomproces en hebben contact met verschillende scholen.